Γειά σου και χρόνια πολλά..

Η πιο όμορφη στιγμή του χρόνου έφτασε και κάπως έτσι είπα και εγώ να ανοίξω αυτό το post με τη πιο κλισέ έκφραση που έχει υπάρξει ποτέ αλλά και να σου δώσω τα φωτά μου σχετικά με τους γιορτινούς αυτοματισμούς που είναι must και πρέπει να έχεις στο σπίτι σου.

Και μιας και είπα για φώτα δεν πιστεύω να με διαβάζεις τόσο καιρό και να είσαι από αυτούς που βάζουν(ή βγάζουν) τη πρίζα από τα φωτάκια καθημερινά για 40 τουλάχιστον ημέρες; Αν είσαι τότε καλά να πάθεις και συνέχισε το διάβασμα μήπως και καταφέρω να σε φέρω στον ίσιο δρόμο.

Το σημερινό post αφορά μόνο τους φίλους που χρησιμοποιούν το Google Assistant για το home automation και δεν είναι και λίγοι αν αναλογιστούμε πόσα έξυπνα τηλέφωνα, ρολόγια και έξυπνα ηχεία κυκλοφορούν εκεί έξω με ενσωματωμένο το λογισμικό της Google.



Εγώ για το σημερινό  παράδειγμα θα χρησιμοποιήσω ένα google nest mini που είναι μικρό στο μάτι αλλά μεγάλο σε λειτουργικότητα(περίμενες άλλα από εμένα εεε; ντροπή σου χρονιάρες ημέρες). Μπορεις ομως να χρησιμοποιήσεις και το android κινητο σου. 

Αν το έχεις ήδη τότε θα ξέρεις πως υπάρχει μια εφαρμογή που λέγεται google home για τον έλεγχο των έξυπνων ηχείων σου - google assistant. Από εκεί θα χρησιμοποιήσουμε τις ρουτίνες ώστε να φτιάξουμε κάποια actions που θα ανοίγουν ή θα κλείνουν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια μας.

Για να γίνει όμως αυτό βασική προϋπόθεση είναι να έχει  κάθε πρίζα ή πολύμπριζο που έχει τα λαμπάκια μια έξυπνη πρίζα(αν δεν ξέρεις ποια να αγοράσεις δες εδω για τις πιο vfm έξυπνες πρίζες της αγοράς). Αφού έχεις ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις των έξυπνων πριζών και τις έχεις συνδέσει στο google home και έχεις κάνει τις δοκιμές σου ώστε να ξέρεις ότι όλα πάνε ρολόι πας στο επόμενο βήμα.

Και το επόμενο βήμα δεν είναι άλλο από το να φτιάξεις τις ρουτίνες σου στο google home και πως θα το κάνεις αυτό; Ανοίγεις την εφαρμογή google home και διαλέγεις το routines.


Στην επόμενη οθόνη εμφανίζει τις διαθέσιμες ρουτίνες που μπορώ να επιλέξω ή μπορώ να φτιάξω και δική μου πατώντας το +. Σημαντικό! δεν πρέπει να ξεχάσω να επιλέξω τη συσκευή από την οποία θα  θα ξεκινάνε οι ρουτίνες μου.


Αφού πατήσω το + ξεκινάω να δημιουργώ τη ρουτίνα μου.


Στη συγκεκριμένη ρουτίνα της φωτογραφίας με όνομα Christmas, κάθε φορά που θα λέω τη λέξη "start Christmas" η Google assistant θα ξεκινάει τις συσκευές που αφορούν τα λαμπάκια. Στο τέλος αφού ξεκινήσει όλες τις συσκευές θα κάνει και μια ανακοίνωσή(έτσι για το καλό) αυτό που πρέπει να κάνω είναι να επιλέξω ένα όνομα για τη ρουτίνα, πως θα ενεργοποιηθεί το action που πρέπει να γίνεται και τέλος μια ανακοίνωση για επιβεβαίωση εκτέλεσης της ρουτίνας και πατάμε SaveΣτην ουσία είναι μια διαδικασία if-then με τη μορφή του if να παίρνει το hot word start Christmas” και το then να έχει τα actions που έχω επιλέξει.

Στο επόμενο βήμα θα πρέπει να φτιάξουμε έναν αυτοματισμό που θα κλείνει όλες τις πρίζες με μια εντολή. Εγώ στο παράδειγμα μου έχω φτιάξει μια εντολή turn off magic με δηλωμένες τις συσκευές που θα πρέπει να κλείσουν και μια ηχητική επιβεβαίωση ok στο τέλος.


Οι εντολές είναι άμεσα διαθέσιμες και μπορώ να τις χρησιμοποιήσω, οπότε μόλις δώσω την εντολή turn off magic η google assistant θα σβήσει όλες τις συσκευές που ανάψαμε νωρίτερα.

Μέσα σε λίγα λεπτά έχουμε ολοκληρώσει τον πρώτο αυτοματισμό ή ρουτίνα αν το προτιμάς στη πλατφόρμα του google assistant.


Και κάπως έτσι φτάσαμε στο τελευταίο post της χρονιάς. Αν σου άρεσε αυτό το post και θες να ενημερώνεσαι πάνω στο home automation και το smart home κάνε εγγραφή στο newsletter για να ενημερώνεσαι για νέα posts όταν αυτά ανεβαίνουν. Επίσης αν έχεις κάποια απορία μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου ή να με βρεις στα social.