Τώρα τελευταία και όχι εντελώς ξαφνικά ορμώμενος(!) από τα γεγονότα του πολέμου και της αύξησης στο κόστος της ενέργειας αποφάσισα να βρω εάν τρόπο ώστε να διαχειρίζομαι την κατανάλωση ενέργειας από τις έξυπνες πρίζες που διαθέτω στο σπίτι. 

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα δεν είχα αρκετές έξυπνες πρίζες με μέτρηση κατανάλωσης καθώς οι sonoff (η αλλιώς ο ερωτάς) συσκευές μου δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα με φωτεινή εξαίρεση το sonoff pow.

Αρά χρειαζόμουν νέες έξυπνες πρίζες για το setup μου που θα έχουν τη δυνατότητα μέτρησης της κατανάλωσης να είναι vfm(value for money στη περίπτωση που θα πεις wtf) και να λειτουργούν με το home assistant καθώς δεν θέλω να έχω διαφορετικές εφαρμογές για τον έλεγχο των συσκευών και αυτοματισμών.

Έψαξα αρκετά είδα διαφορετικά μοντέλα και κατέληξα στις Gosund ep2. Γιατί; Η συγκεκριμένη έξυπνη πρίζα βασίζεται στο πρωτόκολλο tuya και με μια σχετικά απλή διαδικασία μπορεί να παίξει ευκολά με το home assistant. Είναι πρίζα ευρωπαϊκού τύπου αρκετά μικρή σε μέγεθος και υποστηρίζει google assistant και alexa για οποίον νιώθει τη ανάγκη να τα χρησιμοποιεί.

Έχει δυνατότητα σύνδεσης Wi-Fi 2.4Ghz(προσοχή η πρίζα δεν θα μπορεί να συνδεθεί σε mix mode Wi-Fi με 2,4 και 5Ghz) και δεν αντιμετώπισα κανένα ακριβώς πρόβλημα με τη σύνδεση της συσκευής στο smartlife app. Είναι για συσκευές μέχρι 10Α. Η συσκευή είναι κατασκευασμένη από υλικά υψηλής ποιότητας έχουν ανθεκτικό περίβλημα με αντοχή στη φλόγα ενώ οι συνδέσεις φωσφόρου - μπρούτζου αποτρέπουν την υπερφόρτωση της πρίζας.

Όλα καλά μέχρι εδώ αλλά τι γίνεται όταν πρέπει να συνδέσουμε τις πρίζες στο home assistant; Όπως είπαμε οι συσκευές είναι βασισμένες στο πρωτόκολλο tuya άρα υποστηρίζονται από το home assistant  out of the box ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα. Η δική μου έκδοση home assistant είναι  2022.8.7 και όλα τα βήματα βασίζονται σε αυτή τη έκδοση.

Βήμα 1.

Πρέπει να περάσουμε τις συσκευές στο smartlife app. Είναι βασικό να εγκατασταθούν οι συσκευές ώστε να έχουν όνομα και σύνδεση στο Wi-Fi του σπιτιού μας. Αρά δημιουργούμε login credentials και καταχωρούμε τις συσκευές  ακολουθώντας τις οδηγίες στο smart life app.

Βήμα 2.

Δημιουργούμε login credentials στην ιστοσελίδα https://iot.tuya.com(διαφορετικά από τη εφαρμογή smartlife)

Βήμα 3.

Αφού έχουμε δημιουργήσει τα αντίστοιχα login credentials και έχουμε ολοκληρώσει την εγκατάσταση των συσκευών, κάνουμε login στο iot.tuya.com από το μενού αριστερά επιλέγουμε cloud > development. Στη σελίδα που θα εμφανιστεί επιλέγουμε create cloud project 

Βήμα 4.

Στο παράθυρο διαλόγου που θα εμφανιστεί καταχωρούμε τα παρακάτω στοιχεία με αστερίσκο

project name: Καταχωρούμε το όνομα της εφαρμογής(εγώ έβαλα homeassistant)

industry: Επέλεξα smart home

Development method: Smarthome

Data Center: https://openapi.tuyaeu.com/

και επιλέγουμε create.



Βήμα 5.

Στή επιλογή Configuration Wizard πρέπει να βεβαιωθούμε οτι έχουμε επιλέξει device status notification. Και επιλέγουμε authorize.


Βήμα 6.

Επιλέγουμε το tab "devices"

και μετά link tuya app account.



θα μας εμφανίσει εάν qrcode το οποίο θα πρέπει να το διαβάσουμε μέσα από την εφαρμογή smartlife app του κινητού και να κάνουμε confirm.



Για να βεβαιωθούμε ότι όλα πήγαν καλά θα πρέπει στο all devices να βλέπουμε τις συσκευές που καταχωρήσαμε στο πρώτο βήμα στην εφαρμογή smartlife.


Τελευταίο βήμα είναι να πάρουμε το authorization code από το iot.tuya.com. Επιλέγουμε την εφαρμογή που φτιάξαμε στο cloud στην αρχική αντιγράφουμε τα access_id και access_secret.


Τα δύσκολα τέλειωσαν, πάμε τώρα στο home assistant ρυθμίσεις>συσκευές και υπηρεσίες και κάνουμε προσθήκη ενσωμάτωσης.

Επιλέγουμε το tuya integration και συμπληρώνουμε τα απαιτούμενα στοιχεία.

Country:

Tuya IoT Access ID: Απο την εφαρμογή iot.tuya.com

Tuya IoT Access Secret: Απο την εφαρμογή iot.tuya.com

Account: Το username της εφαρμογης smartlife

Password: To password της εφαρμογης smartlife

Αν όλα πάνε καλά (που θα πάνε) το auto discovery θα βρει τις συσκευές και θα τις κάνει import στο home assistant που πλέον θα είναι έτοιμες για χρήση στο home assistant.

Έχω τις συγκεκριμένες έξυπνες πρίζες στο σπίτι μου εδώ και ένα μήνα και δεν έχω αντιμετωπίσει προβλήματα αποσύνδεσης η θέματα επικοινωνίας με το integration της tuya γενικότερα. Η αγορά έγινε από ελληνικό σκρουτζομάγαζο με τιμή 22,90ευρω για 2τεμαχια.

Επειδή το post ξεχειλώνει σιγά σιγά και πρέπει να κλείσει, στο επόμενο θα δούμε πως μπορούμε να εντάξουμε τη μέτρηση κατανάλωσης στο energy plan του home assistant.

Για απορίες η ερωτήσεις αφήστε τα σχόλια σας ή επικοινωνήστε μέσω των social.