Στό προηγούμενο post είδαμε πως θα μπορέσουμε να φτιάξουμε μόνοι μας ενα cloud μετρητή θερμοκρασίας/υγρασίας. Επειδή όμως δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να κάνουμε τέτοιες κατασκεύες στην αγορά μπορουμε να βρουμε διαφορα θερμόμετρα με δικτύωση bluetooth τα οποία έχουν αρκετά μεγάλη ακρίβεια στις μετρήσεις. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να έχουμε τις μετρήσεις στο κινητό μας αν πάσα στιγμή χωρίς να χρειάζεται να σηκωθούμε από τον καναπέ μας. 

Όλα αυτά όταν είμαστε στο σπίτι. Γιατί όταν ειμαστε εκτός σπιτιού αντίο bluetooth σύνδεση αντίο μετρήσεις. Όχι αν έχεις ήδη home assistan Gateway. Γιατί λόγο της bluetooth δικτύωσης που διαθέτει το raspberry pi, μπορείς να συνδέσεις εκεί όλες τις συσκευές που διαθέτεις και να ελέγχεις θερμοκρασία και υγρασία κατευθείαν από τη homepage του smarthome.

Στη δική μου περίπτωση χρειαζόμουν να γνωρίζω τη θερμοκρασία στο παιδικό δωμάτιο και αποφάσισα να αγοράσω ένα θερμόμετρο xiaomi και ποιο συγκεκριμένα το Mi Temperature and Humidity Monitor. Η επιλογή δεν είναι τυχαία καθώς η συσκευή υποστηρίζεται χωρίς κάποια πατέντα από το home assistant. Έχει βάρος 36 γραμμάρια και μπορεί να μετρήσει θερμοκρασία από -9,9 εως 60 βαθμούς κελσίου και υγρασία εώς 99%. Διαθέτει ενσωματωμένη lcd οθόνη για να βλέπουμε τις μετρήσεις αλλα και την κατάσταση της μπαταρίας. 


Πριν ξεκινήσω την εγκατάσταση στο home assistant gateware αυτό που έκανα ήταν να κατεβάσω την εφαρμογή Mi Home στο κινητό μου και ακολουθώντας τις οδηγίες να κάνω εγκατάσταση αλλα και αναβάθμιση firmware στη συσκευή.

Για να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε το θερμόμετρο στο home assistant θα χρειαστεί να γνωρίζουμε την mac address της συσκευής. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνδεθούμε με ssh στο home assistan gateway και με τις παρακάτω εντολές να κάνουμε αναζήτηση για νέες συσκευές bluetooth γύρω μας.


$ bluetoothctl

[bluetooth]# scan on

Discovery started

[CHG] Controller XX:XX:XX:XX:XX:XX Discovering: yes

[NEW] Device 4C:65:A8:D2:31:7F MJ_HT_V1

Μας ενδιαφέρει να βρούμε τη συσκευή με περιγραφή MJ_HT_V1 που ειναι και η συσκευή που μας ενδιαφέρει. Αντιγράφουμε σε πρόχειρο αρχείο τη mac address και με quit βγαίνουμε απο το bluetoothctl.

Επόμενη κίνηση είναι να ανοίξουμε το configuration.yaml ( είτε από ssh ή από samba server)και να συμπληρώσουμε τις παρακάτω γραμμές.


sensor: - platform: mitemp_bt
mac: 'xx:xx:xx:xx:xx:xx'
name: Kids Room Temp
force_update: true
median: 1
monitored_conditions:
- temperature
- humidity
- battery

Ας εξηγήσουμε τι έχουμε κάνει στο παράδειγμα,

mac: Αντικαθιστούμε με τη mac address  που είχαμε βρει στα προηγούμενα βήματα. 

name: Συμπληρώνουμε το όνομα που θα έχει η συσκευή στο home assistant

force_update: Να στέλνει η συσκευη μετρήσεις ακόμα και αν δεν έχουν αλλάξει οι τιμές.

median: Εδώ ορίζουμε τον ρυθμό ανανέωσης των μετρήσεων πρός το home assistant. Η τιμή 1 δηλώνει ρυθμό ανανέωσης κάθε 5 λεπτά. Παράδειγμα η τιμή 3 θα είχε ρυθμό ανανέωσης κάθε 15 λεπτά.

monitored_contitions: Εδώ ορίζουμε τις μετρήσεις που θέλουμε να στέλνουμε στο home assistant Gateway.

Αφού ολοκληρώσουμε τις αλλαγές σώζουμε το configuration.yaml και προχωράμε σε επανεκκίνηση του home assistant. Μόλις ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση θα μπούμε στη σελίδα του home assistant gateway και από το μενού configouration>entities θα βρούμε τις 3 μετρήσεις που στείλαμε κατά το  setup της συσκευής στο configuration.yaml αρχείο.

Από εδώ και πέρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα συγκεκριμένα entites για να προβάλουμε τις μετρήσεις σε κάποια από τις  φόρμες του home assistant ή να δημιουργήσουμε αυτοματισμούς που θα συμπεριλαμβάνουν όρια από τις συγκεκριμένες τιμές.

 Αυτό ήταν για σήμερα. Η προμήθεια της συσκευής εγινε απο Ελλάδα αλλά αν δεν βαριέσαι να περιμένεις υπάρχει και στο banggood και είναι αρκετά οικονομικός. Όπως πάντα μπορείτε να αφήνετε τα σχόλια και τις απορίες σας από κάτω ή να στέλνετε mail στο jsoutas@gmail.com .