Στο προηγούμενο post, είδαμε πως θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ενα Air Quality Monitor με μόνο 30 ευρώ και να τον ενσωματώσουμε στο home assistant gateway του έξυπνου σπιτιού μας. Σε αυτό το post θα απαντήσω στην ερώτηση που μου κάνεις πιο συχνά και δεν ειναι αλλη απο τι έξυπνους διακόπτες χρησιμοποιώ στο δικό μου έξυπνο σπίτι;

Επειδή όπως καταλαβαίνεις δεν υπάρχει μια απάντηση καθώς χρησιμοποιώ έξυπνους διακόπτες  από διάφορες εταιρίες θα σου πω σε ποιά έχω καταλήξει το τελευταίο διάστημα και γιατί;

Το δικό μου έξυπνο σπίτι τρέχει σε home assistant(αν δεν το έχεις καταλάβει μέχρι τώρα κάτι έχει πάει πολύ λάθος με αυτό το blog). Έχω κάνει αυτή τη επιλογή για την open λογική του αλλά και γιατί μου προσφέρει διάφορα επίπεδα privacy που με τα comercial gateway δεν θα μπορούσα να είχα πετύχει.

Το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι να κάνεις όταν ξεκινάς ενα smarthome είναι να ελέγχεις απομακρυσμένα τα φώτα του σπιτιού σου(δεν ξέρω γιατί και εγώ έτσι ξεκίνησα!). Εκεί έξω υπάρχουν αρκετές καλές επιλογές και έχω δοκιμάσει αλλά έχω καταλήξει σε μια που συνεργάζεται τέλεια με το home assistant και δεν είναι άλλη από τη Sonoff basic R3.
Κάτσε λίγο και σκέψου, τι θέλεις από ένα έξυπνο διακόπτη;

  1. Να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρός σε μέγεθος.

  2. Να είναι αξιόπιστος.(να μη παίρνει φωτιά)

  3. Να έχει διακόπτη  ώστε να τον ανοίγεις και manual

  4. Να υποστηρίζει ολα τα standards της αγοράς.

  5. Να είναι φτηνός δεν είναι ανάγκη να δώσεις μια περιουσία.

Ο sonoff basic έχει όλα τα παραπάνω, είναι πραγματικά ένας έξυπνος διακόπτης τέρας αξιοπιστίας τον έχω 4 χρόνια εγκατεστημένο σε διάφορα φωτιστικά μου και δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα θέμα. Το μέγεθος του δεν το λες και μεγάλο ή δεν το λες και μικρό, δεν ενοχλεί και διαθέτει και manual on/off διακόπτη αν εχεις πεθερά στο σπίτι.

Στην καρδιά του έχει το chip esp8266 για το οποίο αν με διαβάζεις θα ξέρεις τι έρωτα έχω. Το μέγιστο φορτίο του ειναι 10Α, συνδέεται σε δίκτυα wifi 802.11 b/g/n μπορεί να δουλέψει απο τους -10 εως τους 40 βαθμούς κελσίου. Συνεργάζεται άψογα με google assistant, alexa, ifttt, home assistant και αν εισαι Ρώσος εσύ που μας διαβάζεις, άντε συνεργάζεται και με την Alice.

Μέσα στη πορεία των χρόνων ο διακόπτης αυτός εχει περάσει πολλά. Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το home assistant έχουμε περάσει πέτρινα χρόνια με tasmota firmware update για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε σε εγκαταστάσεις home assistant. Τώρα τελευταία η sonoff αποφασισε οτι τα κλειστα προτυπα δεν ευνοουν το προϊόν  και ετσι εδωσε στο λαο εργαλεια ωστε να το υιοθετήσουν το hardware στις πλατφόρμες τους όλοι οι κατασκευαστές, εξού και το works with everything που θα δείς στις νέες συσκευασίες.

ΟΚ ρε μάστορα θα μου πείς, ψήθηκα πήρα 2 -3 τέτοιους διακόπτες και τώρα τι κάνω;

Πριν προχωρήσω θα πρέπει να σου αναφέρω οτι όλες αυτές οι συσκευές όχι μόνο οι sonoff βασίζονται στο πρωτόκολλο mqtt(αν θές να μάθεις περισσότερα άσε comment και θα φτιάξω ανάλογο Post). Οι Sonoff έξυπνοι διακόπτες διαθέτουν την εφαρμογή ewelink που ουσιαστικά τις συνδέει σε έναν mqtt server ώστε να μπορείς εσυ να τις ελέγξεις στο σπιτι σου ή απο οπου και αν βρίσκεσαι. 

Αρα αυτό που έχεις να κάνεις(και απαντώ στην ερώτηση σου) ειναι να ανοίξεις τη συσκευασία να αντικαταστήσεις τον sonoff διακόπτη με τον συμβατικό διακόπτη ενός φωτιστικού. Αφου κάνεις όλα αυτά(και μπράβο σου) θα πρέπει να βάλεις το φωτιστικό στη πρίζα ώστε να πάρει ρεύμα ο διακόπτης και να ανοίξεις τη εφαρμογή ewelink στο κινητό σου. Ακολουθώντας τις οδηγίες της εφαρμογής σε 2 λεπτα θα εχεις συνδεσει τη συσκευη στο wifi και θα είναι έτοιμη για χρήση(δες μήπως χρειάζεται και firmware update). 
Μέχρι εδώ έχουμε συνδέσει τη συσκευή στο wifi του σπιτιού μας και στον server ewelink και μπορούμε να ελέγχουμε τον διακόπτη απο οπουδήποτε μέσα από την εφαρμογή ewelink.  Τι πρέπει να  κανουμε για να τον συνδέσουμε  στο home assistant;
Σε προηγούμενο post είχαμε δει την εγκατάσταση του hacs και του sonoff Plugin(αν δεν θυμάσαι πάτησε εδώ). Στην ουσία αυτο που κάνουμε είναι από τον λογαριασμό μας στο ewelink μπορουμε να φερουμε στο home assistant ολους τους εξυπνους διακοπτες που έχουμε εγκαταστήσει ώστε να μπορούμε να τους διαχειριστούμε. Γιατι το θελουμε αυτο;

Γιατί μέσω του hacs μπορώ να διαχειριστώ τις συσκευές μου ακόμα και όταν δεν έχω internet κάτι με το ewelink δεν θα μπορούσα να κάνω. Επίσης έχω όλους τους διακόπτες διαθέσιμους κατευθείαν από το ewelink και μπορώ να τους συμπεριλάβω σε φόρμες ή αυτοματισμούς του home assistant.

Αυτά για σήμερα, περιμένω τα σχόλια και τις απορίες σας εδώ ή στα social media τέλος αποφασίσαμε με την ομάδα να κάνουμε ένα μικρό giveaway για όσους εγγραφούν στο newsletter του blog ώστε να λαμβάνουν τα τελευταία νέα και δεν είναι άλλο από 1 smart switch sonoff basic σε ένα τυχερό ώστε να κάνει τις δικές του δοκιμές. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν 30 Νοέμβρη, σας περιμένω όλους.