Μπορεί να έχουμε φτάσει σχεδόν στα μέσα Ιανουαρίου αλλά έξω έχει καλοκαίρι και αν όχι καλοκαίρι έχει σίγουρα  άνοιξη και 22 βαθμούς. Θα μου πείτε τι μας νοιάζει αλλά μας νοιάζει γιατί όταν ο καιρός είναι ζεστός έχει κουνούπια θα μου πείτε και πάλι τι μας νοιάζει αλλά μας νοιάζει γιατί κάπως έπρεπε να κάνω μια εισαγωγή για τους αυτοματισμούς στο home assistant.

To λοιπόν έχουμε και λέμε, δεν έχω πιο βαρετό πράγμα από το να βγάζω και βάζω το αντικουνουπικό στη πρίζα κάθε πρωί και κάθε βράδυ. Συνήθως το ξεχνάω και τις περισσότερες φορές καταλήγω να το έχω όλη μέρα στη πρίζα. Σιγά το πρόβλημα θα μου πεις, βάλε μια «έξυπνη πρίζα» για να ανοίγει και να κλείνει μόνη της. Ναι θα μπορουσα αλλά όπως γνωρίζεις η ημέρα αλλάζει μεγαλώνει και μικραίνει αλλά αυτοματισμός της πρίζας παραμένει ο ίδιος με αποτέλεσμα να ανοίγει το αντικουνουπικό τελικά όποτε να είναι. 

Από την άλλη έχουμε εγκαταστήσει το home assistant gateway και με τη χρήση των αυτοματισμών μπορούμε να προσαρμόσουμε το αντικουνουπικό να ανοίγει ακριβώς τις ώρες που το χρειαζόμαστε. Problem solved, ας δούμε πως..

Για όλα τα παραπάνω θα χρειαστούμε όλα τα παρακάτω

1.Εγκατεστημένο home assistant(εντάξει νομίζω αυτό το έχουμε)

2.Μια έξυπνη πρίζα συμβατή με το home assistant( Εγώ χρησιμοποίησα μια sonoff S26 από banggood)

3.To HACS

4.Την εφαρμογή eWeLink εγκατεστημένη στο κινητό.

5.Account στο github(κάνε ένα μπαμ-μπαμ όσο διαβάζεις αυτό το blog).

6.Add-on terminal/SSH για το Home Assistant ή πρόσβαση με SSH στο gateway.


Πως ξεκινάμε; 

Κατεβάζουμε την εφαρμογή eWeLink στο κινητό, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή κάνουμε εγκατάσταση της sonoff S26 έξυπνης πρίζας. Φροντίζουμε να αναβαθμίσουμε το firmware της πρίζας με νέο αν υπάρχει διαθέσιμο.



Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκαταστήσουμε το HACS στο home assistant απο εδώ. Τι είναι όμως το HACS και γιατί είναι τόσο σημαντικό; Το HACS είναι ένα ανεξάρτητο repo με applications για το home assistant. Είναι σημαντικό για εμάς γιατί περιέχει ένα add-in το SonoffLan που μας επιτρέπει να συνδέσουμε τις sonoff συσκευές μας στο home assistant χωρίς να κάνουμε flash rom στην ίδια τη συσκευή(kudos AlexxIT). 

Ακολουθώντας τις οδηγίες εδώ κάνουμε εγκατάσταση του HACS στο home assistant. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης θα κάνουμε restart στο home assistant gateway και όταν ολοκληρωθεί θα προσθέσουμε το νέο integration HACS. Από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι απλά. Βρίσκουμε στο κεντρικό menu το HACS και από εκεί κάνουμε εγκατάσταση το sonofflan. Αμέσως μετά ανοίγουμε το configuration file είτε από ssh με nano ή από samba μέσω δικτύου. Και προσθέτουμε τις παρακάτω γραμμές. 

#sonoff_offline
Sonoff:
  Username:  το_eWeLink_mail@XXXX.XX
  Password: το_eWeLink_Password

Σώζουμε το αρχείο και κάνουμε restart το home assistant. Στην επόμενη επανεκκίνηση το gateway θα έχει βρει τις συσκευές που έχουμε εγκαταστήσει στην εφαρμογή eWeLink και θα τις φέρει ως entities. Το ακόμα καλύτερο είναι ότι ακόμα και αν δεν υπάρχει σύνδεση με το internet οι sonoff συσκευές παραμένουν λειτουργικές.

Όλα τα παραπάνω βήματα πρέπει να γίνουν μια και μόνο φορά ώστε να μπορεί το home assistant gateway που διαθέτουμε να διαβάζει οποιαδήποτε νέα sonoff συσκευή προστεθεί στην εφαρμογή eWeLink app.

Πάμε τώρα να φτιάξουμε τον αυτοματισμό, από το κεντρικό menu επιλέγουμε configuration>automations +add automation. Ας ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε πρώτα το trigger που θα ανοίγει το αντικουνουπικό.


Αυτό που κάνουμε στο home assistant είναι πως  45 λεπτά μετά τη δύση του ήλιου άνοιξε τη πρίζα που είναι το αντικουνουπικου. Το home assistant προσαρμόζει κάθε μέρα τη δύση του ηλίου σύμφωνα με το ημερολόγιο οπότε θα ανοίγει τη πρίζα 45 λεπτά μετά. Το home assistant γνωρίζει τα στοιχεία της τοποθεσίας που δηλώνουμε κατά την εγκατάσταση για να μπορέσει να κάνει τους υπολογισμούς.

Για να μη μπλέξουμε περισσότερο το πρώτο μας αυτοματισμό θα φτιάξουμε και ένα δεύτερο  που θα κλείνει το αντικουνουπικο με την ανατολή του ηλίου.


Εδώ έχουμε την ακριβώς αντίθετη διαδικασία, καθώς κατά την ανατολή του ηλίου, το home assistant θα πρέπει να κλείνει τη πρίζα με το αντικουνουπικό.

Φροντίζουμε να είναι enable οι 2 αυτοματισμοί και ξεχνάμε πλέον το αντικουνουπικο μας για καιρό στη πρίζα χωρις προβλημα.

Στο επόμενο  blog post  θα δούμε αυτοματισμούς χρησιμοποιωντας τη κατάσταση condition για να ενεργοποιουμε αυτοματισμους με δυναμικές παραμέτρους.