Η αλήθεια είναι ότι έχω έτοιμο το συγκεκριμένο post εδώ και πολύ καιρό αλλά αν με ξέρεις καλά ήξερες ότι δεν θα μπορούσα να το δημοσιεύσω. Τώρα όμως νομίζω ότι ήρθε η ώρα να πατήσω το πολυπόθητο publish για το συγκεκριμένο post.

Το IKEA  Home Smart ecosystem  ένα από τα hot topics που μου στέλνετε στο mail μου. Τι γνώμη έχεις για το οικοσύστημα; βολεύει το zigbee; Αξίζει να το αγοράσω;

 Λοιπόν ναι και όχι υπάρχουν πάντα pro and cons σε οποιαδήποτε αγορά οπότε πάμε να δούμε παρακάτω τι είναι και πως μπορεί να συνυπάρξει στο σπίτι μας το IKEA Home Smart.

Για να είμαι ειλικρινής έχω το tradfri gateway πάνω από 2χρονια όταν είχα αποφασίσει να ξεκινήσω τη διαμόρφωση smart lighting στο σπίτι μου. Αργότερα στο οικοσύστημα μπήκαν και άλλες συσκευές αλλά αν ρωτήσεις είμαι σίγουρος πως ένας στους τρεις θα ξεκινούσε το smart lighting του με προϊόντα IKEA.και αυτό γιατί τα προϊόντα είναι άμεσα διαθέσιμα από τα καταστήματα ή το eshop σε σχετικά καλές τιμές. 

Καρδιά του IKEA Home Smart είναι φυσικά το tradfri gateway, κοινός χωρίς αυτό δεν πας πουθενά. Στην ουσία είναι μια πύλη zigbee που συνδέεται πάνω στο router του σπιτιού σου ώστε να έχεις πρόσβαση με την εφαρμογή. Το πρόβλημα εδώ σε σχέση με τον ανταγωνισμό (βλέπε xiaomi) η πύλη συνδέεται στο router με καλώδιο ethernet και όχι με wifi με αποτέλεσμα να σε αναγκάζει να την έχεις εκεί γύρω από το router. Εκτός του προβλήματος που ανάφερα η πύλη δουλεύει απροβλημάτιστα. Για να συνδεθείς  θα χρειαστείς την εφαρμογή IKEA HOME SMART(πρώην tradfri για τους παλιούς) και το QRcode που βρίσκεται πίσω από κάθε πύλη για να συνδέσεις τη πύλη με το  app.

Με απλά λόγια το IKEA Smart Gateway δημιουργεί ένα δίκτυο Zigbee και λειτουργεί ως ενδιάμεσος ώστε να μεταφέρει τα σήματα από το wifi στο Zigbee δίκτυο. Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να συνδέσουμε το χειριστήριο που έρχεται μαζί με τις έξυπνες συσκευές ή το gateway και με αυτό συνδέουμε τη κάθε συσκευή. Έτσι με αυτό το τρόπο χρησιμοποιούμε το χειριστήριο ή και το app. Μπορούμε να το αγοράσουμε ξεχωριστά χειριστήριο αλλά συνήθως έρχεται και μαζί με λάμπες. Οι οδηγίες είναι αναλυτικές βήμα προς βήμα και δεν θα δυσκολευτείτε σε καθένα σημείο.


Η οικογένεια από λαμπτήρες για το έξυπνο σπίτι της IKEA είναι αρκετές και καλύπτουν τις ανάγκες σε watt και lumen. Οι λάμπες μπορούν να κρατούν το state τους οπότε δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα μετά από διακοπή ρεύματος.

Ποιο είναι το πρόβλημα όμως σε αυτή τη αγορά; Όπως λεώ και εγώ το πρόβλημα είναι το σύνδρομο της πεθεράς. Τι θέλω να πω; Πες ότι έχεις στήσει το έξυπνο σπίτι σου με λάμπες ΙΚΕΑ. Αυτές για να δουλέψουν χρειάζονται ρεύμα για τον λόγο αυτό μοναδική προϋπόθεση για να δουλέψουν είναι οτι ο διακόπτης θα είναι πάντα ανοιχτός. Εσύ έχεις τη δυνατοτητα μέσω της εφαρμογής η κάποιας έξυπνης βοηθού να διαχειρίζεσαι τις λάμπες αλλά τι γίνεται όταν κάποιος που δεν έχει πρόσβαση στο έξυπνο σπίτι σου χρειαστεί να ανοίξει τα φωτά;



Το πιθανότερο είναι ότι θα παίξει με τους διακόπτες μέχρι να τα ανοίξει και μετά τι ποιο φυσικό να τους κλείσει με αποτέλεσμα να χαλάει τους αυτοματισμούς σου. Δυστυχώς αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ολοι όσοι χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λάμπες ανεξαρτήτως μάρκας ή οικοσυστήματος.



Αν το παραπάνω δεν είναι  πρόβλημα για εσάς, τότε  όλο το υπόλοιπο οικοσύστημα δείχνει να λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Οι συσκευές είναι καλοφτιαγμένες και πραγματικά αντέχουν ενώ η εφαρμογή είναι εύκολη στη χρήση και σου δίνει όλες τις δυνατότητες για σενάρια και αυτοματισμούς. Φυσικά σου δίνει τη δυνατοτητα σύνδεσης με google assistant, Siri και Alexa ώστε να ελέγχεις το έξυπνο σύστημα με τη φωνή σου.

Φυσικά υπάρχει και έτοιμο intergration για το αγαπημένο μας home assistant ώστε να ενσωματώσουμε το IKEA Home Smart στο smart gateway μας.

Αν έχεις ψηθεί και είσαι έτοιμος να αγοράσεις θα σε συμβούλευα να περιμένεις λίγο. Η IKEA ετοιμάζεται να κάνει επανέκδοση του SmartHome Gateway με υποστήριξη matter(αν δεν ξέρεις τι είναι δες εδώ) οπότε καλό θα είναι να πας προς τα εκεί. Αν πάλι δεν μπορείς να περιμένεις μπορείς να το προμηθευτείς σε ένα κατάστημα ΙΚΕΑ.


Όπως πάντα περιμένω τις απορίες σας και τους προβληματισμούς σας. Αν υπάρχει κάτι που δεν είπα αφήστε το στα σχόλια και θα απαντήσω.