Θες να ξεκινήσεις το δικό σου smart home αλλά δεν ξέρεις τι συσκευές θα πάρεις; Συνήθως καταλήγεις σε συσκευές με Wi-Fi συνδεσιμότητα αλλά φοβάσαι ότι το router σου δεν θα αντέξει. Λες ότι θα επιλέξεις Bluetooth αλλά ο περιορισμός της εμβέλειας δεν καλύπτει το σπίτι σου. Λες να πας σε  Zigbee ή Z-wave αλλά στο τέλος  γεμίζεις με διαφορά gateways που απαιτεί η κάθε συσκευή; Θέλεις έξυπνη βοηθό αλλά δεν ξέρεις ποια να διαλέξεις καθώς οι συσκευές που επέλεξες δεν υποστηρίζουν μια από αυτές; Χαλάρωσε το matter έρχεται για να σε σώσει και να σώσει το smart home σου.

Τι είναι όμως το matter και τι προβλήματα μας λύνει; Το matter είναι ένα νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας που δημιούργησε το  connectivity standards alliance με υποστηρικτές τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής smart home προϊόντων. Google, Apple, Amazon, Samsung αλλά και πολλούς κατασκευαστές όπως Infineon, ΙΚΕΑ, Legrand, somfy, tuya, LG και πολλές άλλες να συμμετέχουν με ένα όραμα τη δημιουργία smart home προϊόντων που θα δουλεύουν απρόσκοπτα κάτω από όλες τις συνθήκες σε οποιοδήποτε δίκτυο με ασφάλεια χωρίς περιορισμούς οποιαδήποτε πλατφόρμας. 




Το matter θα έχει  τη δυνατότητα να δουλεύει για παράδειγμα με Alexa και home assistant τις ιδίες smart home συσκευές χωρίς περιορισμούς αφού πλέον θα μοιράζονται το ίδιο πρωτόκολλο επικοινωνίας. Οι smart home συσκευές θα μπορούν να αναγνωρίζουν η μια την άλλη ελαχιστοποιώντας το  pairing. Δεν θα χρειάζεται να έχουμε διάφορες εφαρμογές για τον έλεγχο των συσκευών μας ανάλογα τη μάρκα όπως τώρα καθώς επίσης θα υπάρχει και η δυνατότητα λειτουργίας των συσκευών  ακόμα και χωρίς τη παρουσία internet.




Όλη η φιλοσοφία του matter βασίζεται σε ένα IP-Based thread δίκτυο που θα τρέχει πάνω σε wi-fi  και ήδη η πρώτη έκδοσή του θα υποστηρίζεται από το amazon Alexa το Google assistant και τη Siri της apple. To πρότυπο αυτό πρωτόκολλο είναι σε φάση πιστοποίησης και περιμένουμε τις πρώτες συσκευές με matter το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Με λίγα λόγια το matter σίγουρα δεν ανακαλύπτει τον τροχό, παρέχει όμως τις τεχνολογίες που θα κάνουν ευκολότερη τη smart home πραγματικότητα μας  και να ανοίξουν τη πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα σπίτια.