Αρκετές φορές ολοι εμείς που ασχολούμαστε με το IOT σίγουρα θα έχουμε έρθει σε επαφή με τον όρο 4η βιομηχανική επανάσταση. Εκτός του ότι είναι trend της εποχής πλέον υπάρχουν και οι συνθήκες αλλά και οι τεχνολογίες που μπορούν να το υποστηρίξουν. Τι είναι όμως τελικά η 4η βιομηχανική επανάσταση;

 Ως 4η βιομηχανική επανάσταση (4th Industrial Revolution) αναφέρεται στη σύγχρονη εποχή που βρισκόμαστε, όπου η τεχνολογία των υπολογιστών και του διαδικτύου επηρεάζουν σημαντικά τη βιομηχανία, την οικονομία και την κοινωνία. Περιλαμβάνει τη χρήση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things, το cloud computing, το big data, η αυτοματοποίηση και η ρομποτική για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της απόδοσης των επιχειρήσεων.

Ο όρος 4η βιομηχανική επανάσταση ή  Industry 4.0 (Βιομηχανία 4.0 ) θεσπίστηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση της Γερμανίας το 2009 υποστηριζόμενη από πολλούς επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Ήταν μια νέα στρατηγική της Γερμανίας, κατά την οποία μέσα από σύγχρονες μηχανολογικές και ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής που κατείχε ήδη, θα επιτύγχανε την πλήρη αυτοματοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής έχοντας πάντα ως στόχο, την πρωτοπορία και την ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό θα είχε επίσης σαν αποτέλεσμα και τον επαναπατρισμό και τη διατήρηση της βιομηχανίας εκεί από όπου ξεκίνησε, δηλαδή σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Προκειμένου η ευρωπαϊκή βιομηχανία να είναι ανταγωνιστική, δεν θα χρειαζόταν πλέον να μεταφερθεί σε χώρες χαμηλού εργατικού κόστους, όπως π.χ. σε αρκετές χώρες της Ασίας, πράγμα που έγινε τα τελευταία χρόνια από πολλές εταιρείες που κυρίως τα προϊόντα τους απευθύνονται στο παγκόσμιο αγοραστικό κοινό.

Το Industry 4.0 είναι όλες οι σημερινές σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής, που προωθούν την υψηλή ψηφιακή μηχανοργάνωση της παραγωγής και μεταποίησης προϊόντων και υπηρεσιών.

Έχει σαν κύριο στόχο την πλήρη αυτοματοποίηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, του μελλοντικού «έξυπνου εργοστασίου» (Smart Factory), αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας γενικότερα.

Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που ήδη δουλεύουν στα εργοστάσια και θα δουν τα αυτοματοποιημένα robot να τους παίρνουν τις θεάσεις εργασίας;

Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, προειδοποιεί ότι χωρίς θεσμοθέτηση ενός Καθολικού Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα επέλθει κοινωνικό χάος. Κατανοώντας πλήρως ότι η ανάπτυξη του industry 4.0 θα επιφέρει μείωση ή και εξαφάνιση των θέσεων εργασίας του  βιομηχανικού και όχι μόνο τομέα.

 Το 2018 ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ανακοίνωσε ότι  150 εκατ. θα χάσουν τη δουλειά τους μέχρι το 2022, ενώ 300 εκατ. νεοεισερχόμενοι δεν θα βρίσκουν εργασία. Οι έξυπνες εφευρέσεις που βελτιώνουν αναμφίβολα τη ζωή μας αντικαθιστούν πλέον επαγγέλματα που καμία άλλη βιομηχανική επανάσταση δεν είχε πλησιάσει.

Για να πούμε  και τα δικά μας, η Ελλάδα κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στον ψηφιακό δείκτη DAISI δείχνοντάς ακριβώς την εικόνα του συνόλου της αγοράς και όχι μόνο του κράτους. Σε έρευνα που έγινε το 2020 από το ΙΟΒΕ και το ΕΒΕΟ για λογαριασμό του ΣΕΒ, το 34% των βιομηχανιών δεν είναι καν ενημερωμένο για το τι σημαίνει Industry 4.0, ενώ το 9,8%, παρότι εμφανίζεται ενημερωμένο, δεν έχει τη διάθεση -σκοπό- να συμμετάσχει. Όταν περίπου το 45% των ελληνικών βιομηχανιών απέχει συνειδητά ή όχι από τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, το 36% σκοπεύει να επενδύσει χωρίς όμως κάποιο στρατηγικό σχέδιο. Ενώ την ίδια στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο (PwC 2020) το 33% των βιομηχανιών θεωρεί ότι κατέχει υψηλό βαθμό στην ψηφιακή ολοκλήρωση, ενώ υπάρχει η προσδοκία ότι το 2025 το ποσοστό θα έφτανε το 72%. Ο αγώνας ταχύτητας στο παγκόσμιο περιβάλλον για έναν ολοκληρωμένο ψηφιακό μετασχηματισμό βρίσκει τη χώρα μας ουραγό.

Είναι μια σκληρή αλήθεια αλλά η δεκαετία της κρίσης δεν άφησε περιθώρια για επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και αρκετές επιχειρήσεις στέκουνε ακόμα και σήμερα σκεπτικές καθώς το κλίμα αν και σαφώς ποιο βελτιωμένο δεν δίνει σιγουρά για σταθερότητα στο μέλλον. 

Αν σου άρεσε αυτό το post και θες να ενημερώνεσαι πάνω στο home automation και το smart home κάνε εγγραφή στο newsletter για να φτιάνουν στο e-mail τα νέα post. Επίσης αν έχεις κάποια απορία μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου εδώ ή να με βρεις στα social.