Αν μέχρι τώρα έχεις ακολουθήσει βήμα προς βήμα τις οδηγίες μου τότε σίγουρα θα έχεις ένα λειτουργικό smart home gateway με βάση το home assistant. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να συνδέσουμε τη πρώτη μας συσκευή στο smart home gateway.

Chromecast
 Αν όπως και στη δική μου περίπτωση έχεις παλιά τηλεόραση και θέλεις να κάνεις Smart για να απολαμβάνεις ταινίες μέσω plex Server ή Netflix τότε η μόνη απλή και εύκολη λύση είναι το Google chromecast.


Chromecast Audio
Αυτές οι μικρές συσκευές συνδέονται άμεσα στο wifi του σπιτιού και χωρίς "σχεδόν" καθόλου setup μετατρέπουν την τηλεόραση σου σε smart για να παίζεις στα δάχτυλα σου ταινίες, OnLine περιεχόμενο αλλά και συνδρομητικές υπηρεσίες. Το chromecast διαθέτει 2 εκδόσεις το chromecast TV το οποίο συνδέεται στη τηλεόραση μέσω θύρας hdmi και το chromecast audio για τα ηχεία ή το ακριβό στερεοφωνικό του σπιτιού σου. Με την προσθήκη μιας chromecast συσκευής θα μπορείς να απολαμβάνεις όλο το διαθέσιμο OnLine περιεχόμενο(plex, netflix, youtube κλπ) καθώς και διάφορες music streaming υπηρεσίες όπως spotify google music κ.α.

Οι ρυθμίσεις των chromecast γίνονται από την εφαρμογή google home. H εφαρμογή προσφέρει ένα εύρος επιλογών αλλά και διαφορά tweeks όπως multi-room audio σε περίπτωση που διαθέτεις περισσότερες από μια chromecast audio συσκευή και εχεις διαθεση για party. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το setup των συσκεύων ακολουθήστε το link.

Εμείς μέσα από τη δυνατότητα σύνδεσης του Chromecast με το home assistant  θα πάμε να επεκτείνουμε την λειτουργία των Chromecast και στο smart home. Προαπαιτούμενο για να συνεχίσουμε είναι να έχουμε συνδέσει τις chromecast συσκευές μας στο δίκτυο wifi και σε μια τηλεόραση ή ηχεία σε περίπτωση που διαθέτουμε chromecast audio. Ας ξεκινήσουμε.

Αρχικά θα πρέπει να συνδεθούμε με ssh στο smart home gateway.

Στο command prompt θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε την εντολή
nano /config/configuration.yaml

Για να μας ανοίξει το  configuration.yaml και να προχωρήσουμε στις αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να προσθέσουμε το κλειδί discovery: όπως στο παράδειγμα τις φωτογραφίας.

Mετα σώζουμε με ctrl+o και βγαίνουμε με ctrl+Και κάνουμε restart το home assistant με την εντολή hassio host reboot.
Περισσότερο πληροφορίες για το discovery integration θα βρείτε εδώ.

Μετα το restart του smart home gateway κάνουμε login και επιλέγουμε από το μενού το configuration>integrations και θα δούμε ότι στη λίστα των configured υπάρχει το google cast.

Προχωρώντας ακόμα πιο μέσα θα δούμε ότι έχει ήδη προσθέσει τις  Chromecast enabled συσκευές μας.

Όσες Chromecast συσκευές είναι ενεργές και παίζουν κάποιο media εκείνη τη στιγμή μπορούμε να τις δούμε στο frontend του home assistant. Επίσης μπορουμε να δούμε ποιο media παίζουν αλλά και να το κάνουμε pause η stop να ανεβάσουμε την ένταση κοκ.

Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα media entity σε αυτοματισμούς αλλά αυτό θα το δούμε σε επόμενη ενότητα.

Σήμερα λοιπόν καταφέραμε να συνδέσουμε τις διαθέσιμες Chromecast συσκευές μας στο smart home gateway για να μπορούμε να τις διαχειριζόμαστε από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού εμεις επιλέξουμε. Στο επόμενο post θα δούμε πως θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα media entity σε scripts αλλά και automations.