Συνεχίζοντας τη δημιουργία του smart home gateway θα ασχοληθούμε με την ενημέρωση της πρόγνωσης του καιρού στο έξυπνο σπίτι μας. Είναι αρκετά σημαντικό να γνωρίζει το smart home τον καιρό γιατί βάση αυτής της πληροφορίας μπορεί να τρέξει αυτοματισμούς χωρίς τη δική μας παρέμβαση. Για παράδειγμα αν υπάρχουν δυνατοί άνεμοι στη περιοχή να σηκώσει τη τέντα ή αν η εξωτερική θερμοκρασία υπερβαίνει το όριο που έχουμε ορίσει να ανοίξει τον κλιματισμό.


Η θερμοκρασία που θα κάνουμε monitoring είναι η εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος. Για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε το home assistant με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες θα χρειαστούμε το component dark weather από τη λίστα των components του home assistant.

Στην ουσία το dark weather έχει όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστούμε σχετικά με την πρόγνωση του καιρού και θα ενημερώνει μέσω διαδικτύου ανά τακτά χρονικά διαστήματα το smart gateway.


Πως όμως γίνεται αυτό; Αρχικά θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα δωρεάν λογαριασμό στο darksky. Μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή στην επόμενη σελίδα μας εμφανίζει το api key που θα χρειαστούμε για να συνδέσουμε το home assistant με το darksky. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η υπηρεσία είναι δωρεάν για 1000call/ημέρα πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις ρυθμίσεις ώστε να μη ξεπεράσουμε το όριο της υπηρεσίας.


Έχοντας κρατήσει αντίγραφο του api key από το darksky ανοίγουμε το configuration.yaml και αντιγράφουμε τον παρακάτω κώδικα. Συνεχίζοντας στη θέση YOUR_API_KEY αντιγράφουμε το api key από το dark sky.

 # Example configuration.yaml entry

sensor: - platform: darksky api_key: YOUR_API_KEY forecast: - 0 hourly_forecast: - 0 - 1 monitored_conditions: - summary - icon - temperature

Σώζουμε το configuration.yaml και κάνουμε επανεκκίνηση του home assistant. Μόλις όλα τα βήματα ολοκληρωθούν θα παρατηρήσουμε ότι στα sensors θα εμφανιστούν εικονίδια της θερμοκρασίας της υγρασίας αλλά και της μέγιστης και της ελάχιστης θερμοκρασίας όπως επίσης κείμενα με τη πρόγνωση ανά ώρα. Είναι σημαντικό να έχουμε ορίσει σωστές συντεταγμένες του σπιτιού αλλά και το σωστό ύψος γιατί είναι ρυθμίσεις που χρησιμοποιεί το dark sky για να στείλει τη σωστή πρόγνωση κάθε φορά.


Με αυτό το κείμενο ολοκληρώθηκε η βασική – αρχική εγκατάσταση του home assistant για τη δημιουργία του δικού μας έξυπνου σπιτιού. Το επόμενο βήμα είναι να συνδέσουμε τις έξυπνες συσκευές μας και να τις διαχειριζόμαστε από ένα σημείο με την ευκολία της κινητής συσκευής του tablet η του υπολογιστή μας.