Δεν περίμενα ποτέ ότι θα έφτανε εκείνη η ώρα που έγραφα ενα Review για το kodi. Όμως επειδή ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ, αυτό είναι ένα Review για το kodi.

Δεν είναι ότι δεν εκτιμώ το kodi, απεναντίας χαίρομαι που ένα opensource Project έχει τόσο μεγάλη αποδοχή. Σε γενικές γραμμές το kodi είναι ένας από τους καλυτέρους media players που θα μπορούσες να έχεις στο pc σου ή στο android box  της τηλεόρασης ή στο κινητό σου και πάει λέγοντας. Μπορεί να τρέξει σε μια πληθώρα συσκευών και να προβάλει το περιεχόμενο που διαθέτεις σε ένα πολύ όμορφο και οργανωμένο περιβάλλον στην τηλεόραση που ήδη διαθέτεις.

Εντάξει ας μη κοροιδευόμαστε άλλο. Όπως όλοι γνωρίζουμε το κερασάκι στη τούρτα είναι τα addons που διαθέτει και που μπορούν να μετατρέψουν τη τηλεόραση σου σε ένα πραγματικό παράδεισο διασκέδασης. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που το kodi έχει γίνει κόκκινο πανί για τις απανταχού εταιρίες παραγωγής media περιεχομένου και τα κινηματογραφικά στούντιο.

Η αλήθεια είναι ότι παλιότερα είχα ασχοληθεί με το kodi επι εποχής exodus αλλά τα broken streams μου είχαν σπάσει τα νευρά και αποφάσισα να το παρατήσω.

Επειδή θέλω την ευκολία μου σαν άνθρωπος έχω επαναπαυθεί στα google chromecast που διαθέτω για τις τηλεοράσεις μου,  έχω στήσει και ένα plex Server για να μοιράζω το offline περιεχόμενο που διαθέτω έχω και ένα λογαριασμό Netfix εντάξει καλά είμαι δεν παραπονιέμαι.

Θα μου πεις τώρα εσύ που με διαβάζεις “έγινες ρε Δημήτρη και εσύ  ελιτιστής και σνομπάρεις το kodi και κατέληξες να πληρώνεις netflix για 2 - 3 καλές σειρές;”. Η απάντηση είναι όχι και δεν είναι μόνο 3 οι καλές σειρές του Netflix πλέον. Αλλά στη δική μου περίπτωση εκτός από την ευκολία μου υπάρχει και ο παράγοντας WAF* γιαυτο έχω μείνει με το παραπάνω setup αρκετό καιρό. Εντάξει δεν είναι ότι παραπονιέμαι κιόλας αλλά δεν θέλω να γυρίζω στο σπίτι και να πρέπει να διαβάσω 30 blog για να μπορέσω να δω μια σειρά η μια ταινία. Θέλω όμορφο ποιοτικό περιεχόμενο με συγχρονισμένους υποτίτλους για να μπορέσω να περάσω τις 2 ώρες ξεκούρασης που μου απομένουν όσο το δυνατόν καλυτέρα ζητάω πολλά;

Όχι Δημήτρη δεν ζητάς πολλά και συνεχίζω την αφήγηση.  Κάποια στιγμή στο τέλος της χρονιάς( το σωτήριο έτος 2018) ήρθε ένας συνάδελφος και μου πέταξε κάτι για «4D». Αν και τότε δεν έδωσα πολύ σημασία είπα στις διακοπές των Χριστουγέννων να πειραματιστώ και ας μη μου βγει και σε κακό και έτσι έδωσα μια δεύτερη ευκαιρία στο kodi φυσικά στη μικρή τηλεόραση του σπιτιού μου.

To ακρωνύμιο 4D σημαίνει Diamond, Delicious, Daltond, Destiny και είναι ουσιαστικά η dream team στα ελληνικά addon του kodi. To 4D είναι ένα γραφικό περιβάλλον μαζί με όλα τα απαραίτητα addon που θα χρειαστείς. Μέσω του 4D μπορείς να παρακολουθήσεις ξένες σειρές και ταινίες με αυτόματη λήψη υποτίτλων, ελληνικές ταινίες και σειρές, αθλητικά κανάλια, κανάλια για ντοκιμαντέρ, ζωντανή τηλεόραση, youtube και πολλά άλλα.

Το δικό μου setup έγινε πάνω σε ένα raspberry pi3 με μια 32SD Card και δεν πήρε πάνω από μια ώρα(έχω vdsl) για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση. Για μεγαλύτερη ευκολία προτίμησα να εγκαταστήσω το kodi μέσω του xbian μια διανομή lite debian ειδικά για media players με το kodi προεγκατεστημένo. Περισσότερες πληροφορίες αλλά και οδηγίες για την εγκατάσταση θα βρεις εδώ https://xbian.org/getxbian/

Η διαδικασία είναι απλή, ξεκινάς με την εγκατάσταση του xbian και αμέσως μετά προσθέτεις το 4d bulid. Και Επειδή δεν είμαστε εδώ για να ξαναανακαλύψουμε τον τροχό, πάρτε ένα πολύ καλό howto  από το cerebrux.net για βήμα βήμα εγκατάσταση του 4D.

Το περιβάλλον του 4D είναι απλό και ξεκάθαρο, με όλες τις επιλογές μπροστά στα μάτια σου δύσκολα θα προβληματιστείς για το τι θέλεις να δεις. Υπάρχει διαθέσιμο περιεχόμενο για όλες τις σειρές που υπάρχουν διαθέσιμες και για μια αρκετά μεγάλη γκάμα ταινιών. Φυσικά τα streams ανανεώνονται αρκετά συχνά και δύσκολα θα βρείτε κάποιο broken stream.


Σχετικά με την απόδοση του raspberry Pi ήταν αξιοπρεπέστατη σε αναλογία με το περιεχόμενο που κλήθηκε να τρέξει. Στα 4Κ αρχεία τα βρήκε δύσκολα αλλά το περιμένεις από ένα τέτοιου entry level hardware. Προτείνετε λοιπόν ανεπιφύλακτα για όσους θέλουν να βλέπουν streaming περιεχόμενο στη τηλεόραση του σπιτιού τους χωρίς πολλά πολλά(setup).