Στο προηγούμενο post εξηγήσαμε γιατί πρέπει να έχουμε πολύ καλή κάλυψη του Wi-Fi σε όλο το σπίτι με ένα router αξιώσεων που θα έχει τη δυνατότητα να σηκώσει όλες τις συσκευές μας. Συνεχίζοντας θα πρέπει να επιλέξουμε ένα smart home hub που θα σηκώσει το βάρος της διαχείρισης του έξυπνου σπιτιού μας. 


 Ας υποθέσουμε ότι έχουμε αγοράσει ήδη κάποια έξυπνα προϊόντα όπως λάμπες, θερμόμετρο δωματίου και πρίζες. Κάθε μια συσκευή έχει δική της εφαρμογή διαχείρισης από το κινητό με αποτέλεσμα αυτό να δυσκολεύει τη διαχείριση τους. Για παράδειγμα αν θες να δεις τι θερμοκρασία έχει το δωμάτιο για να ανοίξεις τον κλιματισμό θα πρέπει να μπεις σε δυο εφαρμογές ταυτόχρονα και φυσικά δεν συζητάω ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αυτοματισμού υπό αυτές τις συνθήκες.  Η λύση για όλα τα παραπάνω είναι το Smart home hub.

  Ένα smart home hub αναλαμβάνει να συνδεθεί και να καταχωρήσει όλες τις έξυπνες συσκευές του σπιτιού σου ώστε εσύ να κάνεις τη διαχείριση από ένα και μόνο σημείο. Στην αγορά υπάρχει πληθώρα τέτοιων συσκευών όπως το philips hue bridge και xiaomi smart gateway αλλά και το Orvibo SmartHub. Πολύ καλές υλοποιήσεις έχουν και οι google και amazon με τα έξυπνα ηχεία τους αλλά για την ώρα επικοινωνούν μόνο με φωνή και δεν υποστηρίζουν την Ελληνική γλώσσα.

  Το κενό όλων των παραπάνω συσκευών ήρθε να καλύψει η κοινότητα του open source με δυο πραγματικά δυνατά προϊόντα. Το openΗΑΒ και το Home Assistant. Και τα δυο αναπτύσσονται από μια μεγάλη ανοιχτή κοινότητα προγραμματιστών με αποτέλεσμα να υποστηρίζουν μια μεγάλη γκάμα έξυπνων συσκευών από διάφορους κατασκευαστές.  

Για τη δική μου περίπτωση επέλεξα το home assistant λόγο ευκολίας εγκατάστασης στο raspberry pi που διαθέτω. Τα πολλά components είναι ένα άλλο δυνατό χαρτί του home assistant και δεν θα αφήσουν κανένα παραπονεμένο.

Αν λοιπόν έχεις φτάσει μέχρι εδώ σημαίνει ότι είσαι έτοιμος να λερώσεις τα χέρια σου. Στα παρακάτω βήματα θα εξηγήσω την εγκατάσταση του  Home Assistant στο δικό μου περιβάλλον εργασίας. Το hardware που χρειάστηκα είναι πάρα πολύ οικονομικό και το προμηθεύτηκα από το banggood.

  Για την δημιουργια ενος Home Assistant smarthome Gateway θα χρειστουμε τα παρακάτω,


Επιπλέον θα χρειαστεί ένας card reader σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε ηδη έναν στον  υπολογιστή μας.


Βήμα 1. 
 Κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση του HassOS από την ιστοσελίδα του Home Assistant.

Βήμα 2.
  Κατεβάζουμε και εγκαθιστουμε την τελευταία έκδοση του etcher για να «κάψουμε» το image του ΗassOS στην SD-Card. 




Βήμα 3.
  Φορμάρουμε ένα usb stick  σε Fat32 με volume name "CONFIG" και μέσα στο usb stick δημιουργούμε ενα φάκελο "network". Μέσα στο φάκελο δημιουργούμε ενα αρχείο "system-connections" με περιεχόμενο τις παρακάτω ρυθμίσεις του Wi-Fi.




[connection]
id=hassos-network
uuid=130c4b96-c3bf-11e8-a355-529269fb1459
type=802-11-wireless

[802-11-wireless]
mode=infrastructure
ssid=your-sshid-name

[802-11-wireless-security]
auth-alg=open
key-mgmt=wpa-psk
psk=yoursshid-password

[ipv4]
method=auto

[ipv6]
addr-gen-mode=stable-privacy
method=auto

Βήμα 4.
Βάζουμε την SD-Card στο raspberry Pi και το usb flash σε μια από τις διαθέσιμες usb και ξεκινάμε το raspberry Pi συνδέοντας το power supply.

Αν όλα πάνε καλά το raspberry Pi θα κάνει boot θα πάρει τις ρυθμίσεις δικτύου που δώσαμε στο αρχείο system-connections και αν δώσουμε στον browser τη διεύθυνση http://hassio.local:8123 θα εμφανίσει την αρχική οθόνη εγκατάστασης του hassOS.


Στη συνέχεια το hassOS θα κατεβάσει την τελευταία έκδοση του home assistant και θα ζητήσει να γίνει δημιουργία νέου χρήστη για τη είσοδο στο home assistant. 






  Αν έχετε φτάσει ως το εδώ τότε συγχαρητήρια. Έχετε ολοκληρώσει την εγκατάσταση του δικού σας smart home hub και είστε έτοιμοι να συνδέσετε τις πρώτες σας έξυπνες συσκευές.

Στο επόμενο post:
Αφού ολοκληρώσαμε την εγκατάσταση του smarthome hub ήρθε η ώρα ξεκινήσουμε τη βασική παραμετροποίηση του home assistant.