Ένα από τα project της προηγούμενης χρονιάς ήταν να εγκαταστήσω μια εφαρμογή smart home στο σπίτι μου. Η εγκατάσταση αυτή θα ξεκινούσε με τα βασικά όπως να μπορώ να ελέγχω τα φώτα και τις πρίζες μέσα από software. Aργότερα να προσθέσω κάποιες συσκευές όπως κλιματιστικό και τηλεόραση αργότερα να προσθέσω κάποιους αυτοματισμούς που θα έκαναν ποιο εύκολη τη ζωή μου. Στο τέλος πάνω από όλα αυτά να έχω μια τεχνητή νοημοσύνη που θα παίρνει τις αποφάσεις σύμφωνα με τις παραμέτρους της στιγμής εκείνης. Αρκετά φιλόδοξο θα έλεγα!


Το βασικό χαρακτηριστικό που είχα στο μυαλό μου όταν ξεκινούσα τη δική μου εφαρμογή  smart home ήταν η ευκολία στην εγκατάσταση σε περίπτωση που χρειαστεί να απεγκαταστήσω κάποιες συσκευές αλλά και η προς τα πίσω υποστήριξη για τα άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν το σπίτι μου μέσω κινητού. Για αυτό  θα πρέπει να υπάρχουν και "κλασσικά" κουμπιά χρήσης σε όλες τις συσκευές.


Σημαντική παράμετρος που είχα υπολογίσει ήταν και το κόστος. Ειδικά σε κάποιο hardware εξοπλισμό στην Ελλάδα το κόστος είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε κάθε περίπτωση από εδώ θα περιγράφουμε αρκετές λύσεις DIY με χαμηλό κόστος αγοράς εξοπλισμού και κατασκευής. Δεν χρειάζεται να σε φοβίσει κάτι στη διαδικασία μετατροπής και του δικού σου σπιτιού σε smart home αφού μπορώ εγώ τότε σίγουρα μπορείς και εσύ και σε αυτό το blog θα βρεις όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το τι το πως και από που.


Τα πράγματα είναι απλά, έχεις πάρει το χαρτάκι σου και το μολύβι σου έχεις καταγράψει πόσες λάμπες θες και πόσες πρίζες. Έχεις σκεφτεί ότι θες αυτή την έξυπνη τοστιέρα για να σου ετοιμάζει το πρωινό σου τοστ αυτόματα αλλά δεν θα σε χαλούσε και μια έξυπνη σκούπα για να μη κουράζεσαι με τη καθημερινή φασίνα.


Καλά όλα αυτά αλλά δεν έχεις σκεφτεί το ποιο σημαντικό, το Wi-Fi. Αν είσαι σαν και εμένα που δεν πολύ ασχολείσαι θα έχεις σίγουρα ένα από τα router του παρόχου που στη καλύτερη θα σου δίνουν 5Ghz μπάντα στο Wi-Fi και εκπομπή b ή g. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο άπλα. Σκέψου ότι σε αυτό το WIFI θες να συνδέσεις φωτιστικά και διακόπτες και όλες τις έξυπνες συσκευές σου το laptop  το pc σου το PlayStation και κάνα δύο κινητά. Στην καλύτερη των περιπτώσεων μιλάμε για 15 με 20 συσκευές Wi-Fi που το router του παρόχου δεν μπορεί να σε καλύψει ούτε για πλάκα.


Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η λύση είναι απλή και ονομάζεται Wi-Fi router. Με μια πολύ μικρή επένδυση της τάξης των 30 - 50 ευρώ αναβαθμίζεις το Wi-Fi του σπιτιού σου ώστε να μπορέσεις να έχεις και καλή χωρητικότητα και κάλυψη σε όλα τα σημεία του σπιτιού. Στη δική μου τη περίπτωση η λύση ήταν το Xiaomi MI Router 3 γιατί; Γιατί έχει πολύ καλό hardware και είναι ιδανικό για τη δουλειά που το θέλουμε χωρίς να δώσουμε ένα σκασμό λεφτά.


Ποιο συγκριμένα το Xiaomi Mi router 3 αποτελεί μια καλή και οικονομική λύση. Προσφέρει γρήγορες ταχύτητες Wi-Fi σε όλο το σπίτι, με ταυτόχρονο gaming, streaming, και browsing. Με 4 κεραίες που φτάνουν τα 300 Mbps και εύρος μέχρι και 80 μέτρα. Ακόμα, το Mi Router 3 διαθέτει 128 MB μνήμη RAM, δηλαδή 8 φορές περισσότερο από τα περισσότερα router, δίνοντας δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης πολλών συσκευών. Μέσω της εφαρμογής Mi WIFI, μας δίνεται η ελευθερία διαχείρισης του Wi-Fi από μακριά και η δημιουργία blacklist με ανεπιθύμητες δραστηριότητες. Ακόμα, μπορούμε να θέσουμε χρονικό όριο χρήσης και φιλτράρισμα περιεχομένου στα πλαίσια γονικού ελέγχου.


Να σημειωθεί όμως πως το router δεν ενσωματώνει modem, θα πρέπει κατά συνέπεια να το χρησιμοποιήσουμε σε συνδυασμό με το modem-router που μας έδωσε ο πάροχος. Στη πραγματικότητα το router αυτό μας δίνει τη χωρητικότητα που χρειαζόμαστε για το αρκετά μεγάλο εύρος συσκευών που θα συνδέσουμε στο Wi-Fi κατά την εγκατάσταση του smart home. Επίσης δεν θα χάνουμε τις ρυθμίσεις κάθε φορά που ο πάροχος αποφασίζει να κάνει reset στο router για δικούς του λόγους.


H συνδεσμολογία του στο δίκτυο μας είναι αρκετά απλή και γίνεται με 2 τρόπους. Σαν Access point πάνω στο υπάρχον δίκτυο όπου με αυτόν τον τρόπο επεκτείνουμε το ήδη υπάρχον δίκτυο σε ένα επιπλέον WI-FI που θα χρησιμοποιούμε για το smart home ή το εγκαθιστούμε σαν router χρησιμοποιώντας το μετά από το router του παρόχου. Η δική μου αγορά έγινε μέσω banggood από ευρωπαϊκή αποθήκη και ήρθε σε λίγες μόνο ημέρες. Χρησιμοποιώ αυτό το router στο δικό μου smart home περισσότερο από ένα χρόνο και δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Για αυτούς που τους αρέσει η περιπέτεια υπάρχει και διαθέσιμη έκδοση dd-wrt προς φλασάρισμα αλλά οκ δεν έχω τόσο ελεύθερο χρόνο για χάσιμο. Σίγουρα θα υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές σε router αλλά στην τιμή αυτή νομίζω ότι είναι το καλύτερο value for money που μπορείς να έχεις.

Στο επόμενο post:


Αφού αναβαθμίσαμε το σπίτι μας με ένα Wi-Fi router αξιώσεων ώστε να μη μας τρώει το restart ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε ποιο smart home gateway θα πρέπει να επιλέξουμε...

links:




Περιμένω τα σχόλια και τις απορίες σας...